Wellness Spa Életmód Magazin

wellness spa magazin

Wellness Spa Webáruház

Wellness Spa Áruház

Wellness hotelek, ajánlatok

Wellness hotelek, panziók, programok

Természetgyógyászat

A wellness és a természetgyógyászatWellness és természetgyógyászat

Ha hatékonyan szeretnénk óvni saját és családunk egészségét a wellness segítségével, fontos tudnunk, hol kaphat helyet a természetgyógyászat a gyógyításban, kik gyógyíthatnak, illetve kezelhetnek betegeket és egészségeseket különböző természetgyógyászati módszerekkel.

Azaz, ennek kapcsán időszerű probléma,  hogy mik is azok a természetgyógyászati módszerek.

Bizony itt sem árt az óvatosság, mert sok szélhámos tévesztheti meg a fogyasztókat olyan termékekkel, melyek nem a várt összetételt tartalmazzák, nem megfelelően ellenőrzöttek, vagy olyasmit ígérnek, amit a termék nyújtani nem tud.

Ma, Magyarországon, vajon mit jelent a természetgyógyászat és hol kaphat kapaszkodókat, ahhoz hogy ebben a számos terápiás lehetőséget magába foglaló rengetegben eligazodhassunk.

Három kiemelten fontos kiindulópont van:

Fontos!

 • A 40/1997. (III.5.) Kormányrendelet a természetgyógyászati tevékenységről,
 • A népjóléti miniszter 11/1997. (V. 18.) NM rendelete a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről.
 • A különböző terápiás lehetőségek a fenti jogszabályok szerint alkalmazhatók, ill. vehetők igénybe.

Ha természetgyógyászatról, vagy alternatív medicináról van szó, akkor ezek a kezelési módszerek a tudományosan megalapozott gyógyítást egészíthetik ki, tehát a gyógykezelés komplementer eljárásait foglalja magába.

Fontos hogy hol húzódik az orvos és a természetgyógyász tevékenysége közti határ.

Kiemelten fontos, hogy az orvos diagnosztizál és határozza meg a terápiát, és az orvos követi ennek hatásait is. A természetgyógyász tevékenységére akár az orvos, akár a beteg kezdeményezésére sor kerülhet, de csakis mindkét fél tudtával, beleegyezésével. A valamelyik természetgyógyászati ág szerinti terapeuta az orvos által felállított diagnózis szerinti kezelést csak kiegészítheti, nem módosíthatja.

Bármilyen panasszal vagy panasz nélkül a terapeutához forduló páciens ill. kliens kezelésének megkezdése előtt kötelező az orvosi vizsgálat. Ennek eredményét a terápia kialakítása során szigorúan figyelembe kell venni. Valamint a különböző orvosi végzettséggel nem rendelkező „gyógyítók” is kötelesek tevékenységükről nyilvántartást vezetni, ahol szerepelnek a kezelt betegek személyi adatai, a természetgyógyászati tevékenység indoka (kórelőzmény, diagnózis, javasolt terápia), az alkalmazott természetgyógyászati eljárás (kezelések időpontjai és a bekövetkezett változások vezetése).

Természetgyógyász csak az a szakorvos, szakpszichológus, egészségügyi főiskolát végzett személy lehet, aki a felsőfokú egészségügyi intézményben az ilyen irányú szaktanfolyamot elvégezte és eredményes vizsgát tett.

Az alternatív gyógyászat igen sok lehetőséggel rendelkezik, és eszerint sok képzési ága is létezik, más-más követelményrendszerrel. Attól függően hogy ki milyen természetgyógyászati eljárást alkalmaz más-más képzettségi szinttel kell rendelkeznie.

Eszerint a csak orvosok által végezhető tevékenységek köre:

 • antropozófus orvosi módszerek
 • ájurvédikus gyógyászati eljárások
 • biológiai fogorvoslás
 • biorezonancián alapuló eljárások
 • csak diagnosztikai célú természetgyógyászati vizsgáló módszerek
 • homeopátia
 • hagyományos kínai orvoslás
 • hagyományos tibeti gyógymódok
 • méregtelenítő módszerek
 • neurálterápiás módszerek
 • vér oxigenizálásán alapuló terápiák


egyéb felsőfokú, egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy által végezhető tevékenység:

 • manuálterápiás eljárások


A fenti természetgyógyászati szakirányokat az egyetemi illetve főiskolai képzés keretében szakirányú továbbképző tanfolyamon lehet tanulni, és ezt követően az eredményes vizsga után lehet végezni.

Egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkező, de legalább középiskolai végzettségű (érettségi) személy által végezhető tevékenységek köre:

1. csak szakképesítés után dolgozhatnak, akik a következő terápiás eljárásokat végzik:

 • akupresszúra - életmód terápia és tanácsadás
 • alternatív masszázs és - mozgásterápiák - reflexzóna terápia

2. vizsgával záruló tanfolyamokon megszerezhető képesítéssel végezhető természetgyógyászati tevékenység:

 • alternatív fizioterápiás módszerek - fülakupunktúrás addiktológiai eljárások
 • bioenergiát alkalmazó módszerek - kineziológiai módszerek
 • fitoterápia - szemtréning eljárások

Természetgyógyászat és a wellnessAz utóbbi képzettségeket megszerző személyek nem nevezhetik magukat természetgyógyásznak, de a szakképesítésüknek megfelelően lehetnek pl. reflexológusok, akupresszőrök, fitoterapeuták, bioenergetikusok…

E képesítések megszerzéséhez szükséges követelmények két alap tanfolyamra épülnek. Az elsőn az egészségügyi alapismereteket kell megszerezni, majd a következőn a természetgyógyászati alapismereteket (ehhez a tanfolyam keretében megszervezésre kerülő életmódtáborokon való részvétel is szükséges) és ezekről egy-egy vizsga letétele szükséges.

A két alapvizsga megléte esetén lehet természetgyógyászati szakágat választani, és az annak megfelelő követelményrendszernek (tanfolyam és vizsga) a teljesítése után kezdheti el valaki a tevékenységét. Ezeket a vizsgákat az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetnél lehet megszerezni.  A tevékenység végzéséhez megfelelő ún. természetgyógyászati rendelő is szükséges, melyre a  működési engedélyt a helyi ÁNTSZ adja ki, annak szakmai jellegének megfelelően, és a működést is ők jogosultak felügyelni.

Ha természetgyógyászatról beszélünk, nem szabad megfeledkezni a különböző gyógyszerekről.

Ezek az Országos Gyógyszerészeti Intézet = OGYI és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Hivatala = ÁNTSZ OTH által törzskönyvezett szerek) vagy törzskönyvezés iránti eljárásban elindított gyógyszerekről és homeopátiás készítményekről (OGYI), gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyagokról és készítményekről (OGYI), más esetileg engedélyezett készítményekről (OGYI vagy ÁNTSZ OTH), különleges táplálkozási igény kielégítését szolgáló élelmiszerekről (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet engedélyezheti), gyógynövényekről (jogszabály minősíti és engedélyezi ezeket is).

A fent leírtak azért különösen fontosak, mert sokan hihetik, hogy ami „természetes gyógyszer” az egészséges is, de ez csak az adott eset ismeretében és az annak megfelelően kiválasztott szerekre igaz, és csak akkor, ha azt megfelelően is adagoljuk (dózis és forma tekintetében egyaránt). Cikkünk a fent leírtak segítségével segíthet eldönteni, hol találhatjuk meg a megfelelő szakembert.

Keresés

Fókuszban

 • Mi a wellness? Minde nap találkozik vele? Mindenhol ezt látja? Mi a wellness valójában? Manapság már minden híres, magára valamit is adó szálloda indított wellness szolgáltatást, vagy szolgáltatásokat....
Hírfolyam